Seuraavassa kranssiohje, joka opastaa sinua vaihe vaiheelta kranssin teossa. Kranssin tekoa varten tarvitset kranssipohjan (esim. metallirengas tai olkipohja), sakset, kukkalankaa sekä tietysti erilaisia sesongin vihreitä ja kuivakukkia.

  1. Aloita tekeminen leikkaamalla kranssimateriaali sopivan pituisiksi pätkiksi. Mitä pidempiä oksia leikkaat, sen villimpi ja runsaampi kranssista tulee ja päinvastoin.
  2. Sido rautalanka tiukasti kranssipohjaan ja kieputa lankaa vielä muutaman kerran varmistaaksesi, ettei lanka luista renkaassa.
  3. Työstä kranssia vastapäivään, eli pidä kranssipohjaa vasemmassa kädessäsi ja lisää materiaalia sekä kierrä lankaa oikealla kädellä pohjan yli oikealta vasemmalle. Voit sitoa oksia yksitellen tai pienissä kimpuissa.
  4. Kiinnitä oksat napakasti, sillä vihreät kutistuvat hieman kuivuessaan. Asettele oksia limittäin ja lomittain pohjaan siten, että seuraavan oksan lehdet peittävät edellisen sidontalangan pätkän alleen.
  5. Asettele viimeiset oksat ensimmäisten vihreiden alle. Näin viimeisen sidontakohdan lanka jää piiloon ja kranssiin ei jää aukkoa. Päättele lanka lopuksi tiukasti parilla solmulla. Tarvittaessa voit tehdä rautalangasta myös ripustuslenkin kranssille ja sitoa kranssiin kauniin nauhan rusetiksi.
  6. Onnittelut, kranssisi on valmis – siitä tuli varmasti upea!  Ja vinkiksi vielä, että monia valmiita kranssipohjia voi käyttää monta kertaa uudelleen ja punoa siihen uuden kranssin.

Tässä vielä lyhyesti videon muodossa nämä vaiheet: